Ciasto:

  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
masa kajmakowa:
  • 250 g masła
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka w proszku
  • 3 żółtka
Dodatkowo:
  • Konfitura śliwkowa
W mikserze łączymy mąkę z masłem aż do całkowitego połączenia. następnie dodajemy cukier  i przetarte przez sito ugotowane żółtka. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Po godzinie wałkujemy i wykładamy nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę. Ja użyłam ceramicznej o wymiarach 25×25.Pamiętajmy o wysokich bokach. Ciasto pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni (aż uzyska złoty kolor). Pozwalamy mu ostygnąć
Teraz czas na kajmak… Masło i cukier podgrzewamy aż do całkowitego polaczenia. Dodajemy mleko w proszku i na niewielkim ogniu doprowadzamy do połączenia. Zdejmujemy masę z ognia i po kolei, ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Od razy nakładamy kajmak na posmarowane konfiturą ciasto.
Mazurki można przygotowywać nawet na tydzień przed podaniem. Jak trochę poleżą będą kruche i takie jak mazurki być powinny…
Smacznego!
Zapraszamy do lektury Spotkanie przy stole: Jingle eggs, czyli dlaczego dzwonią nam jajka…
Photo by Iza