Składniki na kruche babeczki:

  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50-60 g wody

Ciaste kruche robi się szybko, ale nie tylko dlatego że jest proste, ale również dlatego że ono nie lubi długiego zagniatania. Mąkę siekamyz masłem aż masło będzie drobne, następnie dodajemy żółtko, wodę, sól i zagniatamy.
Ciasto chowamy do lodówki na 20-30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanym mąką blacie, a potem za pomocą szklanki wycinam kółka o średnicy większej niż  foremki. Wyklejamy foremki, niczym nie smarujemy to ciasto ładnie odchodzi.
Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez około 15 minut do zrumienienia.

Teraz coś do babeczek…
Składniki  na serowo-pieczarkową pastę jajeczną:

  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka jogurtu
  • 20 g żółtego ostrego sera
  • 50 g pieczarek
  • sól i świeży pieprz

Składniki  na serowo-pieczarkową pastę jajeczną:

  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka jogurtu
  • 20 g orzeszków pistacjowych
  • 1 avocado
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i świeży pieprz
Jajka gotujemy na twardo /6 minut/, schładzamy i obieramy ze skorupek. Siekamy drobno i dzielimy na dwie części. Do każdej części osobno dodajemy składniki na poszczególne pasty: oczywiście ser starty na grubych oczkach, pieczarki podsmażone na masełku i posiekane, pistacje, avokado i natkę również siekamy.
Przygotowanymi pastami wypełniamy babeczki, dekorujemy tym co nam wpadnie w ręce: rzeżuchą, szczypiorkiem, pietruszką, bazylią…
Pychota.
Oczywiście z braku laku  albo czasu można gotowe babeczki kupić…

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Jingle eggs, czyli dlaczego dzwonią nam jajka…
Photo by Magazyn Wrażeń