• 400 dkg grochu zielonego(suchy)
  • około 400 dkg tartej włoszczyzny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawa warzywna ekologiczna
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kiełki grochu lub fasoli
  • natka pietruszki
Groch trzeba namoczyć na noc. Rano, wodę po namoczeniu odlewamy. Do dużego garnka do gotowania zupy wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Po chwili podlewamy dwiema łyżkami sosu sojowego. Następnie wlewamy około 2 l wody, dodajemy przyprawy i nanoczony groch. Całość gotujemy przez około 20-30 min. Na końcu, po tym czasie dodajemy włoszczyznę i dalej gotujemy do miękości warzyw.
Zupę podajemy z natką pietruszki i kiełkami.
Tym bardziej głodnym można dorzucić grzanki z ciemnego pieczywa.
Doskonała również na drugi dzień.
Smacznego.
Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Czy nie wie Pan gdzie można kupić kaszę?

Photo by Iza