Pyszne, „szybkie”, zaskakujące, proste… Tak niewiele potrzeba a tak wile się dostaje…

Z serii: niecodzienne dodatki do grilla proponujemy pesto z zielonego groszku. Potrzebujemy:

  • około 400 g świeżego zielonego groszku (użyłam mrożonego)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oliwy z chili (można po prostu wkroić nieco chili a zwykłej oliwy dać więcej)
  • garść obranych pistacji
  • łyżka startego parmezanu
  • po garstce świeżego oregano i bazylii
  • sól, pieprz
Świeży lub rozmrożony groszek wstawiamy na „gotujący  się” zestaw do gotowania na parze (garnek po prostu) dosłownie na 5 minut. Gdy podgotowany groszek nieco przestygnie działamy dalej….
Zabieramy się za mielenie. Wszystkie składniki rozdrabniamy na delikatną masę w blenderze. Jeśli masa będzie nieco za sucha dodajemy trochę więcej oliwy. Kilka orzeszków zostawiamy do dekoracji. Podajemy ze świeżym pieczywem. Pesto z zielonego groszku sprawdza się również doskonale jako dodatek do dań z grilla.
Smacznego!

Photo by Iza