• 4  jabłka
  • szklanka płatków owsianych ( nie daj boże błyskawicznych)
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 100 g masła
  • pół szklanki fruktozy (ewentualnie może być cukier)
  • 4 łyżki wody
  • łyżka cynamonu
Średniej wielkości naczynie do pieczenia smarujemy masłem. Na dnie układamy niewielkie kawałki jabłek (wcześniej obranych i pokrojonych). Dość istotne jest, aby kawałki nie były zbyt duże łatwiej będzie im się upiec. Jabłka posypujemy obficie cynamonem.
W małym rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło i łączymy je z płatkami, pestkami, wodą i fruktozą (cukrem). Gdy składniki dokładnie się połączą wylewamy masę na jabłka.
Teraz tylko pieczenie… Danie wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Podajemy ciepłe ale mi najbardziej smakuje przestudzone.
Smacznego!
Dziś rano zrobiłam to danie zanim obudziłam dzieci do szkoły i muszę powiedzieć, że zrobiłam na młodszym syny wielkie wrażenie. Proste a efektowe. Serdecznie polecam…

Photo by Iza