Najpierw byli goście, których mój syn zaprosił dość sporo. Potem nadeszła refleksja, że trzeba ich nakarmić i to nakarmić tak aby mieć czyste sumienie i nie przesadzić z ilością pracy zainwestowaną w zdrowie. Naleśniki, proste ale nie byle jakie…

Ciasto na naleśniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki razowej
  • pół szklanki amarantusa
  • 2 jajka
  • szklanka mleka pełnotłustego
  • szklanka wody
  • szczypta soli
Wnętrze:
  • Pęczek zielonych szparagów
  • około 10 pieczarek
  • pęczek natki
  • pieprz sól
Sos beszamelowy:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • żółtko
  • sól, pieprz
Ewentualnie:
  • ser gouda

Mąki przesiewamy, dodajemy jajka, mleko, wodę, amarantus i sól. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 – 20 minut (najlepiej do lodówki). Naleśniki smażymy z dwóch stron na średnio rozgrzanej, suchej patelni ceramicznej z cienkim dnem lub na dobrej teflonowej stworzonej specjalnie do smażenia naleśników (taką mamy, polecamy). W przypadku gdy ciasto nie będzie chciało odchodzić od patelni do ciasta dodajemy 2-3 łyżki oliwy lub też wszystkie kolejne placki smażymy na tłuszczu. Te placki odchodziły wyśmienicie…

Dzieciom zaproponowałam początkowo wersję z twarożkiem i sosem z truskawek ale w lodówce zieleniły się szparagi…

Umyłam je i odcięłam zdrewniałe końce. Obrane (ewentualnie) i pokrojone w 3-4 centymetrowe kawałki szparagi smażyłam krótko na oleju ryżowym (może być innym tłuszcz dobry do smażenia).  Wystarczy około 4 minuty. Lekko je posoliłam i gotowe przełożyłam do miseczki.

Na maśle podsmażyłam krótko umyte i pokrojone na ćwiartki pieczarki. Na dużym ogniu, krótko z niewielką ilością soli i pieprzu. Tak jak pieczarki lubią. Wyłączyłam gaz. Następnie dodałam do nich szparagi i skrojoną natkę pietruszki.

Teraz sos: W garnku roztapiamy masło, nastepnie dodajemy mąke i mieszamy do wchłonięcia masła przez mąkę i powstania jednolitej masy. Zestawiamy z ognia i dodajemy mleko cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) aby nie zrobiły sie grudki. Kiedy mieszanina jest jednolita ponownie wstawiamy ja na ogień, przyprawiamy i gotujemy. Kiedy sos stanie się gęsty znów zestawiamy go z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy i gotowe.

Na usmażone placki układamy szparagi i grzyby, polewamy sosem i zawijamy naleśniki. Układamy je kolejno w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym serem gouda. Zapiekamy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podajemy niezwłocznie…

Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Szparagi, ach szparagi

Photo by Iza