Czy prozaiczne pieczarki sprawdzą jako element nieco orientalnego w charakterze dania? Okazuje się, że tak co i dla mnie było miłym zaskoczniem. Kierowana prostą zasadą „wykorzystuj zasoby lodówki” spreparowałam zupę, której smak odwoływał się zarówno do mojej słabości do tradycji jak i tendencji do ciągłych podróży kulinarnych. Mówiąc krótko – krem z pieczarek z domieszką wschodniego rysu…

  • 1 kg pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 ziemniak
  • pół selera
  • 2 cm kawałek imbiru
  • sos sojowy
  • około 3/4 litra mleka kokosowego
  • olej ryżowy
  • masło klarowane
  • garść świeżej kolendry (lub natki)
  • ziele angielskie, liść, laurowy, lubczyk, pieprz, sól

W sporym garnku o grubym dnie rozgrzewamy 3 łyżki oleju ryżowego (lub innego oleju nadającego się do smażenia). Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i imbir podsmażamy na złoto na gorącym tłuszczu. Ewentualnie można dodać kawałeczek papryczki chili. Umyte, obrane i pokrojone warzywa wrzucamy gdy cebula (i reszta) się zarumienią. Najlepiej pokroić je w pół centymetrowe plasterki. Warzywa podsmażamy w naszym garnku przez około 10 minut. Po około 5 minutach zalewamy  warzywa 4 łyżkami sosu sojowego.

Wszystkie pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Na patelni, uważając, żeby pieczarki nie miały zbyt ciasno, podsmażamy je. Oczywiście na maśle, najlepiej klarowanym. Nie robimy tego zbyt długo, jedynie zarumieniamy. Uważajmy, żeby nie puściły wody (dlatego właśnie muszą być luźno smażone na patelni). Połowę pieczarek dodajemy do warzyw i zalewamy około półtora litra wody. Gotujemy wszystko przez około 10 – 15 minut (oprócz połowy pieczarek, które podsmażone czekają w misce) dodajemy 1 kostkę rosołową (warzywna, eko), 3 liście laurowe, ziele angielskie oraz kilki liści świeżego lubczyku.

Gdy warzywa będą miękkie całość miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy kawałki pieczarek, które do tej pory grzecznie czekały i wlewamy mleko kokosowe. Podgrzewamy, nie gotujemy.

Podajemy z pokrojoną drobno kolendrą i (ewentualnie) prażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!

 

 

Photo by Iza