• 225 g gorzkiej czekolady (70 % miazgi kakaowej)
  • 225 g masła
  • 150 g fruktozy
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 50 g rozdrobnionych migdałów
Sos truskawkowy:
  • 500 g słodkich truskawek
  • garść świeżych liści mięty

W rondlu o grubym dnie (lub w kąpieli wodnej) rozpuszczamy czekoladę  i masło na małym ogniu. Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy fruktozę, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa już przestygnie dodajemy jajka, mielone migdały i pestki. Przekładamy masę do kwadratowej foremki o boku 24 cm. Brownie pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Kiedy wystygnie, ostrożnie kroimy na mięciutkie kwadratów.

 

Photo by Iza