• 4 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowego)
  • około 0,5 kg truskawek
Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, dość długo i cierpliwie (mikser będzie najlepszy). Następnie, ciągle mieszając, dodajemy oliwę i ocet. Potem mąki i proszek do pieczenia.
Formę (ja użyłam okrągłą ceramiczną tortownicę) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Teraz wlewamy naszą masę.
Na wierzchu układamy truskawki. W całości. wbijamy je w ciasto dosyć gęsto.
Ciasto pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przed podaniem posypujemy cukrem
Smacznego!

Photo by Iza