Przepis na 5-7 porcji

  • 1 kg oskrobanej marchewki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżki masła
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego

Marchewkę kroimy w plasterki. Wkładamy do garnka wraz z solą, cukrem, miodem. Dodajemy masło, posypujemy cynamonem i chwilę smażymy, następnie wlewamy sok pomarańczowy.
Całość podlewamy niewielką ilością wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości.

Nasz konkurs na najsmaczniejszy Cymes podczas Pikniku Asznkenezyjskiego na Muranowie zwyciężyła drużyna w składzie Magdalena Wójcik i Oliwia Chyziak. Dziewczyny do tego podstawowego przepisy dołożyły 1 jabłko i 1 pomarańczę pokrojone w kostkę razem z marchewką oraz w połowie gotowania dodały po trochu siekanych migdałów, orzechów włoskich oraz laskowych.
Brawo dziewczyny.
Smacznego.