W takie upalne dni to doskonała alternatywa dla posiłku, np. kolacji. Jeśli proporcje są odpowiednie, tzn jest dużo owoców i ziaren, danie jest całkiem pożywne…

 

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 300 ml mleka
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 90 g cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwiej wanilii
Dodatkowo:
  • orzechy
  • maliny
  • prażone na suchej patelni pestki słonecznika
Mleko gotujemy w garnuszku o grubym dnie z czekoladą i z dodatkiem kakao. Gdy masa wystygnie dodajemy ją do żółtek utartych z cukrem na gładką masę. Całość mieszamy. Przelewamy do garnuszka  i podgrzewamy. Koniecznie na słabym ogniu. Mieszamy cały czas i czekamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika i pozwalamy całkowicie wystygnąć.
Ubitą na sztywno śmietanę dodajemy delikatnie do masy. Mieszając dodajemy orzechy.
Schłodzony pojemnik, w którym będziemy trzymać lody wypełniamy masą i wstawiamy do zamrażalnika na godzinę.  Gdy ona minie wyjmujemy je i miksujemy a potem znów mrozimy przez godzinę. Znów miksujemy a potem zostawiamy je mrożące się przez noc. w Ponownie umieścić w zamrażalniku na 1 godzinę po czym znów zmiksować i pozostawić w zamrażalniku na całą noc.Smacznego!

Photo by Iza