• 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 małe cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g twarogu półtłustego
  • pęczek szczypiorku
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • pieprz, sól do smaku
  • oliwa z oliwek

Kaszę Gryczaną gotujemy na sypko, są a to zapewne różne sposoby ale ja to zrobiłam tak:

- Umyłam ją i wyrzuciłam brzydkie nasiona

- Ugotowałam cztery szklanki wody (dwa razy więcej niż kaszy), dodałam łyżeczkę oliwy i trochę soli

- Do wrzącej wody dodałam kaszę, zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam pod przykryciem 15 minut (do wchłonięcia wody)

- Owinęłam garnek w gazetę i kocyk na pół godziny. Kasza po tym czasie była idealna…

Gdy Kasza sobie trochę stygła pokroiłam bardzo drobno cebulkę, szczypiorek i wycisnęłam czosnek. Gdy już przestygła dodałam twaróg, 4 łyżki bułki tartej, 2 jaja oraz sól i pieprz do smaku oraz warzywa. Zmieszałam wszystko na gładką masę a potem, robiąc okrągłe klopsy obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanej oliwie. Smażyłam przez około 10 minut aż zrobiły się złóte. Klopsy podałam z LECZO Z CUKINII I SOSEM PIECZARKOWYM

Smakowało wyśmienicie…

Photo by Iza