• 3 średnie cukinie
  • 1 papryka
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 niedużych pomidorów (ja dałam te owalne)
  • garść świeżego lubczyku
  • troszkę ekologicznej przyprawy typu warzywko
  • pieprz sól do smaku
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • oliwa z oliwę
  • ewentualnie troszeczkę chili

Warzywa myjemy. Obieramy cebulę i czosnek i kroimy je dość drobno (ale bez przesady). W garnku o grubym dnie rozgrzewamy około 3 łyżek oliwy. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy je na złoto.Dodajemy oczyszczoną z nasion, pokrojoną paprykę czerwoną. Można dodać nieco chili, jeśli ktoś lubi ostrzej. Chwilę smażymy Po chwili dodajemy pokrojoną w nie za drobną kostkę cukinię (ja nie obierałam cukinii, skórka zawiera dużo dobrych rzeczy). Znów chwilę podsmażamy. Dodajemy obrane ze skóry (sposób z wrzątkiem) pomidory, również pokrojone niezbyt drobno. Mieszamy całość, dodajemy trochę soli, pieprzu, ekologicznego warzywka i bardzo dużo lubczyku. Przykrywamy i dusimy przez około 15 minut. I teraz zależnie od tego, czy ktoś lubi al dente czy nie możemy przedłużyć duszenie lub nie. Ja wolę al dente.

Ziarna sezamu prażymy na złoto na suchej patelni i przed podaniem leczo posypujemy nimi obficie. Leczo doskonale smakuje z CHLEBEM NA ZAKWASIE.  Możemy jednak leczo podawać jako dodatek do innych dań.

SMACZNEGO!

Photo by Iza