Przyszła jesień czy chcemy czy nie, a z jesienią chłodniejsze dni i dość rześkie wieczory. A na rozgrzanie proponuję błyskawiczne ciasto z owocami, rewelacyjne do kawy bądź gorącej herbaty.

  • ok. 750 dkg owoców (jabłek, śliwek, gruszek), 2 łyżki cukru i łyżeczka cynamonu do posypania owoców
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szkl mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek stopionego masła
  • 2-3 łyżki mleka (gdyby ciasto wydawało się zbyt gęste)

Jajka ubijamy z cukrem i solą na puszystą masę, a następnie dosypujemy partiami mąkę wymieszaną i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i mleko. Z podanych składników powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto.
Owoce kroimy w dość dużą kostkę, posypujemy cukrem i cynamonem, i delikatnie mieszamy z ciastem.
Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blaszki (ja użyłam tortownicy) i pieczemy ok 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180′C, aż wierzch sie zezłoci, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu.
Po ostudzeniu posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Smacznego :-)