Dlaczego chlebek a nie chleb? A dlatego że nad chlebem trzeba popracować, a tu wystarczy połączyć składniki mikserem. Do dzieła, bo warto.

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 400 g puree z dyni (TU jest przepis)
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przugotowujemy puree z dyni. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Następnie do suchych składników dodajemy puree z dyni i wyrabiamy ciasto przez kilka minut mikserem. Kiedy składniki dobrze się połączą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny do wyrośnięcia.
Po podwojeniu objętości ciasta, wyjmujemy je na opruszony mąką blat i wyrabiamy przez minutę. Z ciasta formujemy okrgły bochenek, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, ale tym razem na 30 minut.
WPo tym czasie wkladamy nasz chlebek do piekarnika nagrzanego do 220′C i pieczemy przez 25 minut, a następnie zmniejszamy do 200 i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.
Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego.