• 1 jajko
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka puree z dyni (TU jest przepis)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów laskowych

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki

Jajko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy masło, sól, cynamon, ekstrat waniliowy. następnie dodajemy puree dyniowe, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy lekko posiekane orzechy, kilka zostawiamy d dekoracji.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′C i pieczemy przez ok 40 minut (sprawdzamy patyczkiem, po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Kiedy ciasto będzie się studziło, przygotowujemy polewę. Zagotowujemy śmietankę i dodajemy kosteczki białej czekolady. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Po lekkim ostudzeniu polewę rozsmarowujemy po cieście i posypujemy pozostawionymi orzechami.

Smacznego :)