Ciasto na pizzę:

  • około 330 g mąki orkiszowej
  • jajko
  • 250 ml śmietany 18%
  • łyżka miodu
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • solidne pół łyżeczki soli
Sos:
  • puszka pomidorów
  • pół czerwonej papryki
  • 1/3 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 średniej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka siekanej kolendry
  • sól, pieprz do smaku
Pokrycie:
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 2 średnie pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła (ja użyłam zasuszonej mieszanki z mojego balkonu – kolendra, rozmaryn, tymianek, mięta, bazylia)
  • spory kawałek sera feta

Zaczynamy oczywiście od …zaczynu. Łączymy  3 łyżki śmietany (nie daj boże zimnej) z drożdżami i cukrem i czekamy aż grzecznie „ruszą”…

W trakcie rośnięcia zaczynu przygotowujemy warzywa. Myjemy je i kroimy w niezupełnie małe kosteczki. Cebulę w piórka. Wrzucamy do żaroodpornego naczynia i mieszamy z oliwą i ziołami. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Gdy drożdże zaczną wypuszczać bąbelki możemy zabrać się za przygotowanie ciasta. Łączymy mąkę z jajkiem, śmietaną, solą, miodem i dodajemy zaczyn. Teraz czas na wyrabianie ciasta. Robimy to z sercem, dokładnie aż ciasto zacznie częściowo odstawać od ręki. Gdy już będzie wyrobione zostawiamy je w ciepłym miejscu i znów pozwalamy mu wyrosnąć.
Gdy ciasto będzie gotowe (około pół godziny) zaczynamy wałkowanie na wysypanym mąką blacie. Warto zadbać o to, aby ciasto było rozwałkowane dość cienko. Z naszej porcji wyjdą dwie spore, okrągłe pizze. Układamy je (rozwałkowane) na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze.
Rozwałkowane pizze smarujemy, wcześniej przygotowanym (miksujemy po prostu wszystkie składniki i pozwalamy im postać przez około 20 minut), sosem.
Na tym umieszczamy upieczone, przestudzone warzywa, posypujemy kostkami pokrojonej fety i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia. Pieczemy danie przez około 20 minut. Pizzę podajemy gorącą, można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.Smacznego!

Photo by Iza