• dwie szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • dwie szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki soli
  • trochę pieprzu
  • natka pietruszki (2 łyżki)
  • oliwa z oliwek

Kaszę gryczaną gotujemy w proporcji 1:2 (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wrzącej wody). Najlepiej ugotować z dodatkiem masła i soli. Gdy kasza wchłonie wodę zawijamy ją w koc i odstawiamy na pół h). Soczewicę moczymy przez pół godziny w wodzie, a następnie gotujemy przez około 15 minut (proporcje 1:1,5 – oczywiście więcej wody. Pozwalamy kaszy i soczewicy wystygnąć po ugotowaniu.

Wszystkie składniki mielimy w blenderze lub wyrabiamy ręcznie. W zależności od tego jaką gładkość burgerów preferujemy. Masę formujemy w kotleciki i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoto z obu stron.

Burgery możemy podać  z bułeczkami drożdżowymi, sosem czosnkowym i warzywami.

Smacznego

Photo by Iza