Ciasto:
  • 200 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 2 jaja kurze
  • 100 g chłodnego masła
  • 100 g cukru brązowego
  • szczypta soli

Pokrycie:

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru
  • listki mięty
  • (last but not least) owoce leśne (około 300 g)

 Składniki na ciasto ucieramy razem. Albo ręcznie albo w robocie. Na pewno dokładnie i nie za długo. W ceramicznej tortownicy robimy miejsce na tartę, najpierw smarujemy ją masłem a potem wysypujemy odrobiną mąki kukurydzianej. Teraz równomiernie rozkładamy na niej ciasto. Łącznie z brzegami. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni i po wyznaczonym czasie podpiekamy sam spód tarty. Przez 10 minut. Potem wyjmujemy go i układamy na nim owoce a potem sos. Przygotowany z połączonych: jogurtu, jajka, cukru, cukru z wanilią i mięty.

Ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika, tym razem na około pół godziny.

Po wyjęciu pozwalamy mu przestygnąć i podajemy. Z cukrem pudrem albo bitą śmietaną.

Smacznego!

Photo by Iza