To alternatywa dla barszczu wigilijnego. Szybka wersja doskonałej zupy. Poniżej podana ilość pozwala na przygotowanie około 12 porcji, jeśli macie mniejsze przyjęcie wigilijne możecie zmniejszyć ilość składników o połowę…
  • 1 kg czerwonych buraków
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 litry wywaru warzywnego (przepis TUTAJ)
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie barszczu? Nic prostszego. Buraki pieczemy (nieobrane) w piekarniku w 160 stopniach przez godzinę. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Teraz umieszczamy w garnku, zalewamy wywarem przygotowanym wcześniej (dla spóźnialskich propozycja użycia ekologicznych kostek) i zagotowujemy. Teraz miskujemy na gładką masę z przyprawami.

Podajemy ze świeżą, posiekaną nataką pietruszki

Smacznego i Wesołych Świąt!

Photo by Milo