Przepyszna, sycąca i zaskakująco bezmięsna musaka. Łatwa w przygotowaniu. Polecamy!

Potrzebne składniki:

  • 200 g soczewicy
  • 5 średnich ziemniaków
  • 500 g wody
  • 2 bakłażany
  • 1 papryka
  • 600 g passaty lub pomidorów z puszki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 130 g startego sera parmezan
  • oregano, pieprz, sól

Umytą soczewicę zalewamy wodą (2 szklanki) na godzinę.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, najlepiej na parze.

Bakłażany, pokrojone w plastry (1/2 cm) solimy i  smażymy na suchej patelni aż zbrązowieją. Odkładamy do miseczki.

Na oliwie, w rondlu, podsmażamy imbir, czosnek i cebulę pokrojone w drobne piórka. Po chwili dodajemy paprykę. Podsmażamy jeszcze 5 minut i wrzucamy pomidory a następnie wszystko miksujemy i gotujemy przez 15 minut. Teraz dodajemy odcedzoną soczewicę i wino i gotujemy przez następne 5 minut.

W czasie gdy sos się gotuje robimy sos beszamelowy. W garnku roztapiamy masło, nastepnie dodajemy mąkę i mieszamy do wchłonięcia masła przez mąkę i powstania jednolitej masy. Zestawiamy z ognia i dodajemy mleko cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) aby nie zrobiły sie grudki. Kiedy mieszanina jest jednolita ponownie wstawiamy ja na ogień, przyprawiamy i gotujemy. Kiedy sos stanie się gęsty znów zestawiamy go z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy i gotowe.

Dość duże naczynie do zapiekania (około 30 x 30) smarujemy oliwą. Na dnie układamy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, na to idą plastry bakłażanów a następnie sos z pomidorów i soczewicy. Teraz kolej na sos beszamelowy (który odstał kilkanaście minut). Na koniec sypiemy na danie parmezanem i wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na pół godziny.

Musakę podajemy gorącą ale najlepsza jest odgrzana, następnego dnia.

Smacznego!

Photo by Iza