Składniki:

  • 8 średnich buraków
  • rukola
  • ok 70 g migdałów (całe lub płatki podprażone na suchej patelni)
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki kremu balsamicznego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 13 g sera koziego
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy buraczki najlepiej w szczelnym naczyniu żaroodpornym, łun owinięte folią przez ok 60-80 min. Wszystko zależy od wielkości buraczków, najlepiej wybierać jakie średnie. Buraczki po upieczeniu lekko studzimy, tak aby można było je obrać, kryjemy w 8- semki i jeszcze ciepłe wrzucamy do sosu przygotowanego z musztardy, octu, oliwy i przypraw. Bardzo istotna jest temperatura buraczków, bo ciepłe wchłoną więcej sosu.

Na dużym płaskim talerzu rozkładamy rukolę, na niej buraczki, ser pokrojony w talarki i całość posypujemy migdałami. Można polać sałatkę pozostałą częścią sosu, ale nie jest to konieczne. Pamiętajmy że sałatę należy „złożyć” tuż przed podaniem, aby ładnie się prezentowała.

Smacznego

Photo by Marta #formelovewypieki