Dzięki Marcie miałyśmy okazję spróbować w tym roku nowego smaku pasztecików, tak nam się spodobały, że dzielimy się z Wami przepisem…

  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka pietruszki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 100 g obranych orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 180 g sera feta
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g bułki tartej
  • 500 g ciasta francuskiego

Składniki na paszteciki kroimy drobno (te które wymagają krojenia) a resztę łączymy z pokrojonymi i mielimy na gładką masę.

Delikatnie rozwałkowane ciasto francuskie kroimy wzdłuż na pół (powstają dwa długi prostokąty) i na na każdym z kawałków układamy masę, ale tylko na połowie powierzchni. Zawijamy ciasto i kroimy na małe paszteciki. Możemy je posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu.

Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podajemy z barszczykiem

Smacznego i Wesołych Świąt

 

Photo by Iza