• 2 filety z dorsza ze skórą
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • paczka suszonych jabłek krojonych w talarki
  • sól, świeży pieprz, ostra czerwona papryka
  • oliwa z oliwek

Na patelni rozgrzewamy oliwę (my używamy do smażenia oleju ryżowego, wysoka temperatura mu nie straszna) i smażymy na średnim ogniu warzywa pokrojone w „zapałkę” (julien). Na początek wrzucamy marchewkę i cebulę, a po chwili pozostałe warzywa. Przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do miękkości.
Filety z ryby kroimy na pół (wzdłuż). Na blaszce do pieczenia rozkładamy na 4 kupki suszone jabłka, na nich układamy zwiniętą rybę i do tak przygotowanej ryby wkładamy farsz warzywny. Roladki pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Podajemy od razu. Są naprawdę piękne i okazale prezentują na stole. Smacznego!

Zapraszamy do lektury spotkania przy stole: Rybny piątek, polski choć nie tradycyjny…

Photo by Adam